Биологичното пчеларство е философия и иска пълно себеотдаване и приемане безрезервно на изискванията – по-трудоемко е и като краен резултат продуктът от неговото практикуване е по-скъп(40 до 80% по-високи цени от тези на обикновения мед). Гаранциите за екологичната чистота на продуктите се крият в това, че превантивно се вземат мерки да няма замърсяване и вредности в продуктите. С това се ангажира пчеларят и контролиращия орган. Философията на биологичното производство не е български патент. Тя се реализира в развитите страни и предполага висок морал, висок контрол и високи цени на продукта. Така е и в България. Усеща се промяната при нас-търси се качеството, цената отива на втори план, защото всеки би искал да консумира качествени храни. Биопчелинът на Емилия Митрева се занимава с производството на мед и други пчелни продукти, добивани в Малешевска планина ( с.Клепало ) – екологично чист район, защитена територия включена в Натура 2000. Основни дейности при прехода към биологично пчеларство бяха: – избор на нов тип кошери система Ландсрот Рут. Сменихме кошерите и восъчните основи (собствено производство) с нови. – набавихме нов инвентар от неръждаема стомана, както и нов амбалаж за пчелния мед – използваме биологични средства и практики за борба с болестите по пчелите – изпълнихме предписанията от инспекторските проверки – периодът на преход продължи 3год., след което продукцията ни е със знак биологичен пчелен мед. Биологичният мед от Клепало е обозначен с: националното лого за биологични продукти, европейското лого за биологично земеделие и има необходимите лабораторни анализи, показващи високото му качество.
March 27, 2018
620
0
0
Add Comment